PREVÁDZKA PRERUŠENÁ

Staňte sa majstrom grilu a naučte sa správne marinovať mäso

Jedlo je emócia. Naložte mäso, otvorte fľašu vína a pozvite svojich blízkych na večeru. Poskytneme vám tipy na grilovanie, ktoré ohromia každého vášho hosťa.

Ako marinovať mäso na grilovanie

Ako pripraviť mäso na grilovanie bez straty chuti? Aké koreniny použiť? A ako spoznáte, že je steak prepečený? Na všetky tieto otázky vám spoločne odpovieme v nasledujúcich riadkoch.

Ako spoznať kvalitné mäso

Vždy kupujte kvalitné mäso od mäsiara alebo z domáceho chovu. Pýtajte sa, čím bolo zviera kŕmené, v akých podmienkach žilo a či malo možnosť voľného pohybu. Mäso zo supermarketov nie je kvalitné a nebudete si na ňom pochutnávať tak ako na voňavom steaku od miestneho mäsiara. Vyhnite sa aj mrazenému mäsu. To bude na grile uvoľňovať vodu a skončí suché a bez chuti.

Ako vybrať mäso na gril

Ktoré mäso je najvhodnejšie na grilovanie? Odpoveď je jednoduchá. Akékoľvek. Musíte ho však dobre naložiť a spracovať. Niektoré druhy mäsa je dobré predpripraviť, iné môžete dať na gril a za pár minút je hotové. Existuje však jedna všeobecná rada. Na grilovanie je najvhodnejšie mäso, ktoré má v sebe aspoň trochu tuku. Práve tuk je nositeľom chuti.

Ako vybrať marinády na mäso

Je ľahké vyrobiť si doma vlastnú marinádu z kvalitného oleja a byliniek. Vyhnite sa marinádam kupovaným v obchode, ktoré sú plné éterov, soli a chemických aróm. Pripravte si napríklad tieto kombinácie:

  • Medovo-horčicová marináda
  • Sladká chilli marináda
  • Marináda na grilovanie
  • Bylinná marináda vhodná na ryby
  • Kari marináda s jogurtom

Ako marinovať mäso na grilovanie

Najmenej hodinu pred grilovaním vyberte mäso z chladničky a nechajte ho odpočívať. Zľahka ho potrite olejom alebo ho na niekoľko hodín naložte do domácej marinády. V závislosti od toho, aké mäso používate. V prípade rýb stačí potrieť olivovým olejom, v prípade hovädzieho mäsa marinujte cez noc. Soľ si nechajte na koniec, rovnako ako korenie.

Ako grilovať mäso

Teraz, keď ste mäso marinovali, je čas presunúť ho na gril. Dávajte pozor, aby olej z mäsa nekvapkal do ohňa. Vtedy vznikajú karcinogénne látky, ktoré určite nechcete cítiť ani jesť. Máme pre vás niekoľko ďalších tipov, ktoré vám pomôžu naservírovať vašim hosťom dokonalý kulinársky zážitok.

Ako určiť prepečenosť mäsa

Sonda s teplomerom vám ukáže, že mäso je dokonale prepečené. Ideálny stupeň prepečenia je stredne prepečený alebo stredne prepečený. V tomto bode je mäso krásne šťavnaté a nie suché. Grilovanie vám uľahčí kvalitné príslušenstvo ku grilu, ktoré môže zahŕňať aj vyššie uvedený špeciálny teplomer.

Ako dlho grilovať mäso

Čas grilovania závisí od konkrétneho druhu mäsa. Steaky grilujte 10 až 20 minút v závislosti od ich výšky, veku alebo kvality grilu. Správna príprava mäsa si vyžaduje skúsenosti a prax. Časom zistíte, ktorá príprava vám najviac vyhovuje.

clanek

clanek2

Prečo grilovať na drevenom uhlí

Existuje veľa možností, na čom grilovať. Môžete použiť plyn, elektrinu alebo drevené uhlie. Práve to dodáva jedlu nezameniteľnú chuť. Dobrým ukazovateľom kvalitného dreveného uhlia je rovnomerná veľkosť kúskov. Rozpadávajúce sa kúsky nevydržia dlho a ich trvanlivosť závisí aj od druhu dreva. Mäkké drevo rýchlo zhorí, tvrdé drevo bude horieť dostatočne dlho.

Tipy na chutné recepty na grile

Máte chuť na grilovanú pochúťku? Pripravte si jeden z našich tipov:

  • grilované kurča na pomarančoch
  • grilované kačacie prsia s karamelizovanou čakankou
  • grilovaná bravčová kotleta s bylinkovou kôrkou
  • grilovaná makrela s jablkami a chrenovým šalátom
  • grilované bravčové rebierka s medom
  • grilované krevety s cesnakom a zázvorom
  • grilované mleté mäso s medovkovou marinádou

ako-grilovat-maso

×